Netstrategie

Alle informatie over webmarketing, online marketing strategie, juiste inzet van social media en zoekmachine-optimalisatie

De beste usability tips op een rij!

10 januari 2013 by Netstrategie Leave a Comment

De gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid van uw website zijn van cruciaal belang om de aandacht van de bezoeker vast te houden. Helaas worden hierin veel fouten gemaakt, waardoor de bezoeker sneller de site zal verlaten en uw teksten dus niet zal lezen. Weg kans om uw producten of diensten aan te prijzen! Met deze 10 gouden regels en bruikbare tips wil ik u helpen om uw site eens goed onder de loep te nemen en ervoor te zorgen dat de usability van uw site perfect zal zijn.

1. Witruimte tussen alinea’s

Dit is een veelgemaakte fout: lange alinea’s zonder een “enter” er tussen. Hele lappen tekst nodigen niet bepaald om uitgebreid gelezen te worden. De witruimte zorgt ervoor dat de pagina overzichtelijker wordt en het bijkomend psychologisch voordeel is dat de lezer onbewust meer informatie tot zich opneemt. Verder is het belangrijk dat de regelafstand niet te groot of te klein is. Hetzelfde geldt tot marges: de afstand tussen bijvoorbeeld design-elementen en afbeeldingen.

2. Gebruik van koppen

Het gebruik van koppen (zoals in dit artikel ook gedaan is) vergroot de leesbaarheid enorm: de bezoeker zal beter kunnen onthouden wat hij/zij aan het lezen is en het maakt het “scannen” (snel doorheen bladeren waarover het gaat) van een artikel of pagina een stuk gemakkelijker.

3. Zoekfunctie op de site

Het gebruik van een zoekfunctie op uw website is tegenwoordig een “must-have”: bezoekers willen snel en gemakkelijk informatie opzoeken en zijn dikwijls geneigd om meteen de zoekfunctie te raadplegen. Zorg er dus voor dat u een werkende zoekfunctie op uw site heeft en hou hierbij rekening dat het zoekveld lang genoeg is, zodat de bezoeker ziet wat hij/zij in het veld typt.

4. Goede navigatiestructuur

Het navigatiemenu is van groot belang om bezoekers naar de diverse pagina’s (en eventuele subpagina’s) van uw website te leiden. Zorg voor een duidelijk menu aan de linkerkant of bovenaan uw website. Gebruikt u een “uitklap-menu” (ook wel bekend als “fly-over menu”), zorg dat deze dan alleen bij een horizontale menu gebruikt wordt: in geval van een verticaal menu is de mogelijkheid tot uitklappen beperkter.

Veel webdesigners laten tegenwoordig de “home”-button achterwege, maar de ervaring leert dat dit niet slim is: niet iedereen weet dat bijvoorbeeld op een logo klikken of een huis-knopje onderin tot terugkeer op de beginpagina resulteert. Duidelijkheid is hierin het beste, dus een “home”-knop dient aanwezig te zijn op uw site.

5. Snelle laadtijd voorkomt ergernis

De snelheid van uw website bepaalt ook de tevredenheid van een bezoeker. Is uw website tergend langzaam, dan zal de bezoeker ongeduldig zijn en dus snel afhaken (uw site wordt dan weggeklikt). Voorkom onnodig grote plaatjes en lange Flash-intro’s (sowieso is het gebruik van een Flash-intro een afrader omdat veel bezoekers hier niet op staan te wachten: ze komen immers voor de informatie op de site). Nog een klein voordeel van een site die snel laadt: deze scoort iets beter in zoekmachines dan trage websites.

6. Gebruik van foto’s en afbeeldingen

Als u foto’s en afbeeldingen op uw website gebruikt, zorg dat deze dan duidelijk en helder zijn. Onscherpe afbeeldingen of foto’s die veels te groot (trage laadtijd) of niet juist belicht zijn doen eerder kwaad dan goed. Gebruik alleen foto’s en afbeeldingen die een toegevoegde waarde op een pagina of in een artikel hebben en zorg voor een alt-tag (dit vergroot de vindbaarheid in zoekmachines).

7. Voorkom het gebruik van pop-ups

Sommige bedrijven gebruiken graag pop-up windows om tijdelijke acties te promoten. Behalve dat de kans groot is dat in veel browsers dit geblokkeerd wordt met een pop-upkiller, wekt het bij bezoekers veel ergernis op omdat het als hinderlijke reclame wordt gezien en zullen deze daarom snel sluiten.

8. Contactgegevens

Zorg dat uw contactgegevens snel en gemakkelijk te vinden zijn. Veel sites hebben een aparte pagina welke te raadplegen is met “Contact”, maar voor veel sites werkt het nóg beter als op elke pagina de contactgegevens vermeld staan. Afhankelijk van de branche waarin u actief bent kunt u beslissen of een contactpagina volstaat, of dat op iedere pagina de gegevens direct te vinden zijn.

9. Juiste kleuren voor links

Aangeklikte en niet-aangeklikte links op uw website dienen verschillende kleuren te hebben. Zo weet de bezoeker welke pagina hij/zij wel of niet bezocht heeft. Let erop dat de links een afwijkende kleur hebben en zorg dat deze opvallend genoeg zijn ten opzichte van de achtergrond van uw site om te voorkomen dat de link lastig te lezen is.

10. Zorg voor het juiste ontwerp

Het uiterlijk van een website speelt ook mee bij de beleving van de bezoeker op uw site. Zorg dat uw website aansluit op wat de doelgroep verwacht (geen schreeuwerige drukke site als uw site over klassieke muziek gaat) en stem het af op uw huisstijl (visitekaartjes, briefpapier en reclame-uitingen). Een goed vormgegeven website met een duidelijke en heldere gebruikersinterface zal de bezoeker tevreden houden.

Meer diepgaande tips over usability zullen binnenkort op deze website verschijnen, maar deze tips zijn eigenlijk de gouden regels voor de beste gebruikerservaring op uw website. Vragen of opmerkingen? Reageer hieronder!

Filed Under: Copywriting, Gebruiksvriendelijkheid Tagged With: Copywriting, gebruiksvriendelijkheid, SEO, usability, website

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Copyright © 2023 · News Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in